Menu

Wat is Triggerpoint therapie?

Wat is Triggerpoint therapie?

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voor een therapeut voelbaar als harde strengetjes en speldeknopjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Triggerpoints zijn niet te zien op een foto of scan en worden dus vaak als veroorzaker van klachten over het hoofd gezien. Dus ook als je niet aantoonbare chronische pijnklachten hebt, kan dat wel eens veroorzaakt worden door triggerpoints.

Een triggerpoint veroorzaakt meestal klachten op een andere plek als waar deze zit. De klachten variëren van pijn, stijve spieren, krachtverlies, tintelingen tot bewegingsbeperkingen. Het is dus de kunst uit te vinden welke triggerpoints jouw klachten veroorzaken. Zo kunnen triggerpoints in de nek hoofdpijn geven. Triggerpoints rondom de schouder kunnen pijn in de arm of pols geven, zoals bijvoorbeeld RSI, carpaal tunnel syndroom, een tennis- of golfelleboog. Triggerpoints in je bilspieren kunnen onderrug klachten geven, of triggerpoints in je kuiten kunnen klachten van hielspoor geven.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebruikt:

  • repeterende bewegingen.
  • veelvuldig aanspannen of een verkeerde houding.
  • kortdurende zware inspanning die je spieren niet gewend zijn (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken).
  • lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil, bekkenscheefstand, platvoeten, zwakke spieren, hypermobiele gewrichten)
  • valpartijen, botsingen en operaties
  • veel zelfopgelegde druk (perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, slecht grenzen aangeven)
  • emoties onderdrukken
  • stress

Behandeling Triggerpoints

Tijdens het intakegesprek breng ik de klacht in kaart; ik onderzoek spieren en bindweefsel op spanning en verhardingen en ik doe een bewegingsonderzoek. Om de triggerpoints te behandelen gebruik ik een vorm van diepe massage. Ook leg ik jou uit hoe je de triggerpoints thuis zelf kunt behandelen.

Wil je weten of triggerpoint therapie voor jou geschikt is? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

advanced-floating-content-close-btnik ben op zoek naar een collega om de praktijk te versterken. Lees hier meer