Menu

Wat is Fascia therapie?

Wat is Fascia therapie?

Fascia is een onderdeel van het bewegingsapparaat net als spieren. Het is kort door de bocht gezegd het weefsel tussen de spieren, de botten en de organen. Fascia werd in het verleden gezien als een soort verpakkingsmateriaal en als niet belangrijk geacht. Dat is inmiddels veranderd, er wordt veel onderzoek naar gedaan en regelmatig over gepubliceerd. Spieren zorgen niet alleen voor de beweging, ook fascia speelt daar een cruciale rol in. Er zijn verschillende soorten fascia; oppervlakkige fascia, diepe fascia en verbindende fascia. Fascia is een veerkrachtig elastisch weefsel dat je helpt bewegingen te maken. Als je fascia niet goed functioneert, kan dat bewegen moeilijker maken en tot compensaties en pijnklachten lijden

De structuur van fascia

Fascia bestaat voor ongeveer twee derde uit water. Het ziet er een beetje uit als een spinnenweb. In de draden van dit web zit het water. Als je gaat stretchen of belasten word het water in dat gebied weggedrukt, als je weer loslaat stroomt het water weer terug, een beetje zoals in een spons die je uitwringt en daarna weer onder de kraan houd zodat deze weer volume krijgt. Is de spons uitgedroogd dan kan je hem niet goed gebruiken. Houd je hem onder de kraan dan neemt hij het water niet op, pas als je erin knijpt wordt het water weer opgenomen. Zo werkt dat ook ongeveer met fascia. Het is dus belangrijk dat, naast beweging, je lichaam voldoende gehydrateerd is voor een gezond werkende fascia.

Fascia wordt gezien als een groot verbindend netwerk in je lichaam. Als je fascia op de ene plek dus niet goed functioneert dan heeft dat effect op andere plekken in je lichaam. Zit de fascia onder je voet of bij je kuiten vast dan heeft dat bijvoorbeeld een uitwerking op de lijn langs de achterkant van je benen, je rug en je nek.

Behandeling fascia

Fascia dat vast zit kan goed behandeld worden. Tijdens het intakegesprek breng ik de klacht in kaart; ik onderzoek spieren en bindweefsel op spanning en verhardingen en ik doe een bewegingsonderzoek. Daarbij ga ik na hoe bewegingen verlopen en hoe flexibel je bent. Verklevingen behandel ik met verschillende technieken. Daarna is het belangrijk je fascia te onderhouden. Ik geef je tips en adviezen om je fascia gezond te houden zodat de kans op blessures afneemt en je makkelijker beweegt.

Heb je last van stijfheid, kun je niet alle bewegingen meer zo makkelijk maken als een aantal jaar geleden, heb je pijnklachten of bewegingsklachten, neem gerust contact met mij op voor meer informatie over de fascia therapie of het maken van een afspraak.

advanced-floating-content-close-btnik ben op zoek naar een collega om de praktijk te versterken. Lees hier meer